Dermatografie

Een andere benadering voor de behandeling
van eerste- en tweedegraads brandwonden

Itamol® zalf direct na verbranding

Bij onderstaande verbrandingen zou men ook Itamol® zalf kunnen gebruiken. In veel gevallen waar men overweegt een transplantaat te gebruiken zou Itamol® zalf een goed alternatief kunnen zijn voor Flammazine® zalf. De praktische voordelen van Itamol®zalf zijn aanzienlijk: snellere uitdroging van de huid, dus minder vochtverlies, en vermindering van de pijn. De combinatie van ichthammolum en zinkoxide geeft een ontstekingsremmende, wondhelende en beschermende werking.

Het herstel van de huid en het bindweefsel worden door het gebruik bespoedigd.

De afgelopen 15 jaar hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat Itamol® zalf zowel bij gebruik op slecht sluitende diepe schaafwonden, bijvoorbeeld bij donorplaatsen (SSG), als bij verbrandingen zeer goede resultaten laten zien (zie ook medische publicaties).

Nadat de wond is uitgedroogd wordt 1 à 2 x daags een dunne laag Edula® zalf aangebracht. Deze wordt over de Itamol zalf heen aangebracht om beschadiging van het dunne vliesje dat op de huid ligt te voorkomen (zie ook dossier Edula® zalf en bijsluiter edula® zalf).
Van belang is dat de behandelaar elke brandwond afzonderlijk beoordeelt: moet de zalf wel of niet onder occlusie, met of zonder gaas worden aangebracht.zie bijsluiter Itamol® zalf

type: benzine-verbranding been, tweedegraads en enkele diepe tweedegraads verbrandingen. behandeling: De diepe tweedegraads-verbrandingen zijn 10 dagen lang met Itamol® zalf behandeld. De normale tweedegraads-verbrandingen zijn met edula® zalf behandeld. Totale behandelingsduur 9 weken, 1x daags onder occlusie met gaasverband. eindresultaat: na 6 maanden, combinatiebehandeling Itamol® en edula® zalf.)type: hitte-verbranding knalpijp motorfiets onderbeen, eerstegraads verbranding. behandeling: na 6 weken edula® zalf behandeling, 2x daags onder occlusie met gaasverband eindresultaat: na 3 maanden edula® zalf, dit om de hyperpigmentatie van de huid ongedaan te maken onderzoek: Na jarenlang onderzoek is gebleken dat bij verkleuringen van de huid, in dit geval hyperpigmentatie bij langdurig gebruik van edula® zalf van 1 tot 4 maanden de hyperpigmentatie langzaam verdwijnt.

type: linker onder-wreef heet-water-verbranding na poliklinisch bezoek ziekenhuis, advies plastische chirurgie om transplantaat te gebruiken om diepe tweedegraads-verbranding te sluiten. behandeling: Na second opinion in onze kliniek werd patiënt 2 weken lang met Itamol® zalf behandeld onder occlusie met fixomull®, 2x daags; daarna 7 weken edula® zalf, 1x daags onder gaascompres om litteken-vorming en hyperpigmentatie te voorkomen. eindresultaat: na 4 maanden combinatiebehandeling Itamol® en edula® zalf.Dermabrasie als nabehandeling van littekens na brandwonden

Een behandeling voor het egaliseren van het huidoppervlak die al lang wordt toegepast is dermabrasie. Dit kan gedaan worden met zout of met een dermabrasieslijptol. Men slijpt hiermee alle oneffenheden en littekens weg. Zowel in de plastische chirurgie alsmede in de dermatologie wordt deze methode nog regelmatig toegepast. Het dermabraseren van littekens geeft in het algemeen tegenvallende resultaten. Ook de CO2 laser laat geen verrassende resultaten zien. Bij een verkeerde indicatie kan zelfs meer littekenweefsel ontstaan. Zie ook dossier littekens voor dermabrasie bij hypertrofische littekens.

Dermatografie als behandelmethode na brandwonden

De afgelopen 15 jaar hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat littekens door behandeling met dermatografie egaler en soepeler worden. Bij elke behandeling wordt een zeer dunne laag (enkele duizendste millimeters) huid verwijderd, zodat het te beschouwen is als een zeer lichte vorm van dermabrasie (zie ook intracicatriciale keloïdectomie). Tegelijkertijd kan ook een kleurstof worden ingebracht, zodat er een gecombineerde behandeling plaatsvindt. Het litteken wordt minder gespannen en voelt na enkele behandelingen al soepeler aan. Dat de structuur van het collageen door de behandeling verandert van ongestructureerd naar normaal is onder de microscoop goed waar te nemen (zie littekens en collageen).

Edula® zalf als voorbehandeling

Het te behandelen litteken word vooraf 1 maand behandeld met Edula® zalf onder occlusie (zie ook dossier Edula® zalf en bijsluiter edula® zalf).

Na elke behandeling blijft men Edula® zalf gebruiken om littekens te voorkomen en om het genezingsproces te bespoedigen (zie behandeling hypertrofische littekens met Edula® zalf).

Voor en na behandelingen door middel van Dermatografie


vuur-verbranding hals na transplantatie - na 16 behandelingen dermatografie

water-verbranding aangezicht als klein kind - na 9 behandelingen dermatografie

na verbranding en transplantatie - na 11 behandelingen dermatografie

water-verbranding enkel - na 6 behandelingen dermatografie

water-verbranding borst als kind - na 7 behandelingen dermatografie, inclusief tepel en tepelhof

zonverbranding oogleden - na 5 behandelingen dermatografie