Dermatografie

Huidverkleuringen
Algemeen

Inleiding

Er zijn nogal wat mensen die worden geboren met een zichtbare huidafwijking en/of verkleuring, na chirurgische of andere medische ingrepen, of krijgen die op latere leeftijd.

Met dermatografie zijn deze huidafwijkingen en verkleuringen in veel gevallen met succes te behandelen. Door kleurstofpigmenten permanent in de huid aan te brengen kan de afwijkende kleur effectief gecamoufleerd worden.

Op deze site laten wij u enkele voorbeelden zien, helaas is het niet mogelijk om alle afwijkingen en de behandelresultaten te laten zien,voor meer informatie kunt u contact op nemen met uw eigen huisarts of medisch specialist Ook voor een second opinion bent u altijd welkom in onze kliniek alleen op afspraak.

verkleuring na medicijngebruik (hydrochinon en loco-corticosteroide)

verkleuring na medicijngebruik (hydrochinon en depigman)

na peeling TCA en phenolvitiligo

wijnvlek bij kleurling (blue naevus)

Klipper-Trenaunay syndroom


Haemangiomen/wijnvlekken

Wijnvlekken: Naevus Flammeus - Naevus unius lateralis - Naevus vinosus - Naevus congenitus - Naevus pigmentosus - Naevus van Unna Naevus van Ota en Rubicundus

Een wijnvlek is meestal een goedaardige, aangeboren huidafwijking, waarbij overmatige groei van bloedvaten aan de oppervlakte van de huid optreedt. Wijnvlekken komen vaak voor in het gelaat, meestal aan één kant. Omdat de afwijking erg zichtbaar is reageert de omgeving er vaak negatief op. De patiënt kan hierdoor in een sociaal isolement raken. De ouders van een kind met een wijnvlek in het gezicht zijn daarom meestal geneigd om het kind op jonge leeftijd te laten behandelen. Bij zeer jonge kinderen wil men ook wel vloeibare stikstof apliceren, of inspuitingen geven met een steroid, zeker bij kleine carvineuse wijnvlekken zijn deze behandelingen vaak effectief mits ze door een ervaren dermatoloog worden toegepast.

Bestaande medische therapiëen

Chirurgische verwijdering en het aanbrengen van huidtransplantaten, diverse vormen van bestraling. De laatste tien jaar worden hoofdzakelijk diverse vormen van laserbehandeling toegepast. De resultaten daarvan zijn in vele gevallen niet of ten dele effectief: 20% reageert niet op de behandeling, van de overige 80% wordt slechts bij de helft een “opbleking” van 40% bereikt. Met andere woorden: de wijnvlek blijft altijd zichtbaar en ontsierend.

Bovendien is gebleken dat behandeling op jonge leeftijd met in vele gevallen algehele anesthesie erg belastend is, en niet effectiever dan behandeling op latere leeftijd.

wijnvlek bedekt met huidtransplantaat detail-opname, helaas zijn er nog restanten van de wijnvlek te zien

wijnvlek na coalgulatie en laser

wijnvlek na laser en plastische chirurgie

wijnvlek na laserVerkleuring en hypertrofische littekens na laserbehandeling

Vanaf 1995 hebben we kunnen constateren dat een gigantische groeimarkt is ontstaan wat betreft het laten laseren van het gelaat om het verouderingsproces tegen te gaan. Dat de prive-klinieken hier handig uit comercieële overwegingen zijn ingesprongen was duidelijk na de vele haast wekelijkse, wervende advertenties als "Zonder al te veel risico's eeuwig jong". In vele klinieken staat geldgewin boven ethiek! Meer hierover in het dossier littekens en brandwonden.

2 patiënten na schoonheidsmishandeling met CO2 laser, naast verkleuring en hypotrofische littekens werd tevens een permanente verbranding aangebrachtBehandeling van wijnvlekken met dermatografie

Sinds 1994 hebben wij kunnen vaststellen dat dermatografie een zeer goed alternatief is mits uitgevoerd door een arts-dermatograaf (zie ook Nederlandse Vereniging voor Dermatografie). Deze behandelmethode is minder belastend voor de patiënt, en zeker niet zoals vaak verteld word door ondeskundige artsen, erg pijnlijk. Lokale anesthesie is overbodig en waar nodig word deze met een zalf (lidocaine 10% in Pro-Edula zalf) aangebracht.

De resultaten van dermatografie zijn bovendien aantoonbaar beter dan die van laserbehandelingen.

De laaste 6 jaar zien wij ook regelmatig patiënten terug na laser behandelingen die toch nog hopen dat er met dermatografie een beter eindresultaat te verkrijgen is.

In deze gevallen is het vaak makkelijker om betere resultaten te krijgen, wanneer er een effectieve behandeling heeft plaats gevonden met een doelgerichte laser en door een medisch specialist die daar zeer kundig in is en de grote bloedvaten zijn dichtgeschroeit.

Overigens vindt behandeling pas plaats vanaf de leeftijd van 14 jaar.

Meer informatie

Medische links: https://www.birthmarks.net

voor: onbehandelde wijnvlek. na: 11x dermatografie

voor: wijnvlek op jonge leeftijd bestraalt met röntgen na: 23x dermatografie (inclusief aanzet wenkbrauw)

voor: na 12x Argon laser. na: 18x dermatografie

links: histologie van wijnvlek na 10x behandelingen dermatografie, (H.E.) 180x vergroot. zwarte gedeeltes zijn kleurstofpigmenten, geen ontstekingsreactie waar te nemen.
rechts: E.M. microscopie (17.400x vergroot). Kleurstofpigmenten volledig ingebed in macrofagen en endotheelcellen, zonder ontstekingsreacties.

voor: na 40x (!!!) laserbehandeling (Argon-laser en Pulse-dye laser) waarvan 13x onder algehele narcose. na: 16x behandelingen dermatografie (nog in behandeling)

voor: na plastische chirurgie en laserbehandelingen
na: 7x dermatografie