Dermatografie

Indicaties
dermatografie/keratografie

Indicaties dermatografie/keratografie

Artsen en medisch specialisten kunnen voor dermatografie/keratografie doorverwijzen naar een van de behandelcentra in Nederland en in het buitenland. Als algemene indicatie geldt, dat er sprake is van storende kleur-en struktuurverschillen van de huid ten opzichte van de normale huid. Dermatografie/keratografie kan ook geïndiceerd zijn als andere methoden niet werkzaam blijken.

hoornvliesbeschadiging (leucoma cornea)Bij patiënten met kanker in gelaat, hals- en nekgebied of borst vindt na een chirurgische ingreep vaak een reconstructie plaats met behulp van huidtransplantaten. Na deze behandeling heeft het getransplanteerde huidgedeelte vaak een kleur die erg verschilt van die van de omringende huid. Na radiotherapie kunnen storende rode verkleuringen (teleangiectasiën) optreden, die op wijnvlekken lijken.

transplantaat na brandwonden

tumor hals-nek na chirurgie en bestraling

transplantaat na tumor in de kaaktransplantaat hals na verbranding

wijnvlek (naevus flammeus)

transplantaat na wijnvlek


Na een borstreconstructie kan de vorm van tepel en tepelhof heel natuurgetrouw weer worden aangebracht evenals de littekens die ontstaan zijn na deze ingreep.

reconstructie na borsttumor

verbranding borst (geen tepel aanwezig)


Andere toepassingen van dermatografie zijn onder meer het permanent op kleur brengen van brandwonden, wijnvlekken, rosacea, couperose, vitiligo, depigmentatie, hyperpigmentatie, verkleuringen in het gelaat na laserbehandelingen, littekens na schisis, na cranio-chirurgische operatie’s, pseudo-beharing, en gedeeltelijk verlies van haren (alopecia).

litteken na cranio-chirurgie

littekens na tumor hals-nek chirurgie

transplantaat rechtergedeelte na behandeling midden niet behandeld linkerzijde direct na behandeling


hazenlip (schisis duplex)

hazenlip (schisis duplex) met ontbrekende beharing

gedeeltelijk haarverlies wenkbrauw (alopecia)depigmentatie na laserbehandeling

depigmentatie en brandwonden na laserbehandeling

hyperpigmentatie laserbehandeling


hyperpigmentatie na foutieve behandeling met medicijnen


vitiligo rondom tepel

vitiligo bij kleurlingen

vitiligo geslachtsdelenEvenzeer zijn littekens na chirugische ingrepen en als gevolg van ongevallen vrijwel onzichtbaar te maken. Hypertrofische littekens worden na behandeling met dermatografie / kenacort weer soepel en vlakker (intracicatriciale keloïdectomie).

hypertrofische littekens na chirurgieOp therapeutisch gebied is de behandeling van therapie-resistente wratten met cytostatica (o.a. bleomycine), en Cignolin succesvol gebleken. Ook andere toepassingen van het gedoseerd inbrengen van geneesmiddelen met behulp van dermatografie behandelingen zijn mogelijk. Het sub-specialisme dermatografie / keratografie is nog steeds volop in ontwikkeling. Er vinden jaarlijks nieuwe indicaties plaats voor deze vorm van behandelingen.

therapie-resistente wratten - voor behandelingVoor meer informatie wat betreft de huid.
  • www.huidinfo.nl
  • www.ziekenhuis.nl