Dermatografie

Een unieke methode voor
poliklinische behandeling van vele huidafwijkingen.

A.Z. Monica en KLINA, Antwerpen, Belgie

Eddy M. van der Velden is sinds 1992 werkzaam op de afdeling Mond- Kaak - en Aangezichtschirurgie van de A.Z. Monica. Hij verricht daar onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden en de verdere ontwikkeling van de dermatografie. Op onze afdeling die bekendheid geniet ver buiten de landsgrenzen zien wij patiënten uit heel Europa en het Midden-Oosten. Op onze afdeling zijn we gespecialiseerd in vooral osteotomies (kaakverplaatsingen), implantaten, immediate loading, cranio- (aangeboren afwijkingen van schedel en gelaat) en genderoperaties (transseksuele operaties voornamelijk in het aangezicht).

Ons ziekenhuis ligt in het centrum van Antwerpen, met aan de overkant het bekende Harmoniepark.

Gedeelte van onze geklimatiseerde wachtkamer.


Een van onze hypermoderne poliklinische behandelruimtes.

Voor meer informatie:

A.Z. Monica Afdeling Mond- Kaak en Aangezichtschirurgie
Dr. J. Defrancq, Dr. N. Nadjmi, Dr. F. Noorman van der Dussen, Dr. B. Vanassche,
Dr. G. Van Hemelen, Dr. H. Vercruysse

Harmoniestraat 68
2018 Antwerpen
tel: +32 (0)3 / 240 26 11

website: https://www.monica.be
e-mail: secrMKA@monica.be

Augenklinik der Ludwig-Maximillians-Universitat, Duitsland

Eddy M. van der Velden en Brigitte Drost zijn sinds 1996 werkzaam op de afdeling oogheelkunde van de Ludwig-Maximillian Universiteit te München. Hij verricht daar onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden en de verdere ontwikkeling van de keratografie. Prof. dr. V. Clauss, hoofd van de afdeling Tropische Oogheelkunde en Cornea, geniet een grote naamsbekendheid zowel in Europa als in vele ontwikkelingslanden. Het is de grootste oogkliniek van Europa en is opgericht in 1863. Er werken 64 oogartsen die 41.000 patienten per jaar behandelen.

Op uitnodiging van prof. Clauss werken wij op de Ludwig-Maximillian Universiteit en behandelen wij patienten uit heel Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Griekenland, de Balkan-staten en Irak met een leucoma cornea (hoornvliesbeschadiging). Op lezingen en symposia in Duitsland wordt deze succesvolle behandelmethode van keratografie aanbevolen.

Elke twee maanden zijn wij enkele dagen op de universiteit om deze behandelingen uit te voeren en dit heeft resulteerd in diverse medische publicaties.

Mede dankzij prof. dr. Clauss trainen wij ook artsen uit Kenia en Nepal (zie onder) om deze behandelingen in het desbetreffende land zelf uit te voeren en te ondersteunen.

Hoofdingang ogenkliniek van de Ludwig-Maximillian Universiteit te München.

Achterkant van het gebouw met een geweldige tuin waar het goed vertoeven is voor de patient.

Prof. dr. V. Clauss, Brigitte Drost en Eddy M. van der Velden in de hal van de kliniek.

Voor meer informatie:

Augenklinik der Ludwig-Maximillians-Universität
Direktor: Prof. dr. med. A. Kampik
Prof. dr. V. Clauss

Mathildenstrasse 8
80336 München, Duitsland
tel: +49 (0)89 / 5160.3824
+49 (0)89 / 5160.3826

website: https://augenkl.klinikum.uni-muenchen.de
e-mail: vklauss@ak-i.med.uni-muenchen.de

Tilganga Eye Center, Kathmandu, Nepal

Het Tilganga Eye Center te Kathmandu Nepal. Dit is het ziekenhuis waar ik sinds 1996 jaarlijks werkzaam ben om oogartsen te trainen om de leucoma cornea ( hoornvliesbeschadigingen ) door middel van Keratografie te behandelen. Jaarlijks probeer ik bijscholing en nieuwe ontwikkelingen te doceren in dit ziekenhuis, de resultaten mogen er zijn. Het initiatief werd door dr. Jan Kok en Eddy M. van der Velden genomen om daar de keratografie te introduceren. Het Tilganga Eye Center is een van de druk bezochtste oogziekenhuizen met alle oogheelkundige specialisaties.

Een nieuwe winkel: Sinds 2004 is er een winkel geopend voor patienten die daar een bril en contactlenzen kunnen aanmeten.

Coördinatie: links Dhr. Baniya Hoofd administratie en coördinator van het ziekenhuis. Rechts Dhr. Bhola K.C. hoofd Cornea bank en Keratografie van het Tilganga Eye Center.

Cornea donatie centrum ( The dr. Jan Kok Eye Bank )
Op deze plaats worden de Cornea's verwijderd door Bhola K.C. en S. Twayana. De donors tekenen een donor codicil om na het overlijden hun cornea's te kunnen afstaan om andere patiënten een cornea transplantatie te kunnen aanbieden. Dit is zeer uniek, deze cornea's worden niet alleen voor Nepal gebruikt maar worden ook gedoneerd aan landen zoals Pakistan, Afganistan, Filipijnen, Bangladesh, Egypte, China en andere ontwikkelingslanden. Dit is overigens kosteloos want deze ziekenhuizen hebben namelijk ook geen geld. De eyebank heeft sinds zijn oprichting 1.600 cornea's verwijderd.

Deze ruimte is in zijn geheel gedoneerd en ingericht door mijn helaas te vroeg overleden (21/11/98) vriend en collega dr. Jan H.C. Kok oogarts te Amsterdam. Gelukkig wordt er jaarlijks vanuit de dr. Jan Kok Foundation een bedrag overgemaakt naar dit bijzondere ziekenhuis.

Cornea Excision Centre. Hier worden de cornea's verwijderd van de overledenen met een donor-codicil, waarna de overledenen direct verbrand worden in het tempelcomplex.

Tempelcomplex Pashupatinath.

Eddy M. van der Velden aan het werk met dr. Jan Kok.

Patiente direct na staar operatie.

Bhola K.C. aan het werk.

Het verwijderen van de cornea's d.m.v. een codicil in het Excisie centrum door Bhola K.C. De cornea's worden verder bewerkt en geprepareerd in het Tiganga Eye Center en steriel opgeslagen voor verzending of eigen gebruik, jaarlijks worden er enkele honderden Cornea transplantaties verricht in dit ziekenhuis.


Dr. Gurung verricht vele honderden operaties per jaar als cornea specialist zowel en het ziekenhuis alsmede ook in de Eyecamps in heel Nepal, Tibet en China, tevens is zij adjunct Directeur van het Tilganga Eye Centre. In 2003 werden er meer dan 100.000 patienten poliklinisch behandeld.

Dr. Reeta Gurung en E.M. van der Velden samen in de bibliotheek.

De progressie (1995: 2.400 operaties tot 2003: 10.000 operaties) is duidelijk te zien in de grafieken van het Tilganga Eye Centre.

Keratografie behandeling in het Tilganga Eye Center

Een van onze patienten met een leucoma cornea in afwachting voor behandeling door Bhola K.C. die voortreffelijk werk levert en het afgelopen jaar ( 2003 ) meer dan 150 patiënten weer voorzag van een mooie gekleurd hoornvlies.

Bhola K.C. met Eddy M. van der Velden .

Zelfde patient na behandeling.

Met O.K. assistente Daimas.

Eén andere diersoort in Nepal ...
Naast de mens is er maar één andere diersoort die vitiligo kan krijgen: de Indische olifant. Deze vertoont vaak omvangrijke lichte verkleuringen op de slurf, de kop en de oren. Merkwaardig genoeg is dit verschijnsel niet bekend bij de Afrikaanse olifant. Er wordt door E.M. van der Velden onderzoek verricht naar de mogelijke oorzaak van dit verschijnsel.

Naast vitiligo hebben olifanten net als de mens leucoma cornea en cataract.

Olifant met cataract.

Olifant met vitiligo.

Olifant met leucoma cornea.

Voor meer informatie:

Tilganga Eye Center
Directeur: dr. S. Ruit
adj.-directeur: dr. Reeta GurungGaushala, Bagmagti Bridge
Katmandu
Nepal

website: https://www.tilganga.org
e-mail: sruit@tilganga.com