Dermatografie

Littekens
Behandeling hypertrofische littekens dmv dermatografie

Dermabrasie van hypertrofische littekens

Dit is een vrij grove behandeling die al lang in de medische wereld word toegepast, ondermeer voor het egaliseren van de oppervlakte van de huid oppervlakten. Het wordt gedaan met zout of met een dermabrasie-slijptol. Hiermee slijpt man alle oneffenheden of littekens weg. Bij dermabraseren van littekens vallen de resultaten over het algemeen tegen. Ook de CO2 laser laat geen verrassende resultaten zien. Zowel in de plastische chirurgie als in de dermatologie word dit nog regelmatig toegepast. Bij onjuiste toepassing kan er zelfs meer littekenweefsel ontstaan.

Edula zalf als voorbehandeling

Het betreffende litteken word vooraf behandeld met Edula® zalf onder occlusie (zie Edula® zalf), gedurende 1 maand voordat de definitieve behandeling plaatsvindt. Na elke behandeling blijft men Edula® zalf gebruiken om littekens te voorkomen en om het genezingsproces te bespoedigen.

ga naar de website van Edula® zalf
zie bijsluiter Edula® zalf

Hypertrofische littekens: behandeling door middel van dermatografie

De afgelopen 15 jaar hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat hypertrofische littekens door behandeling met dermatografie egaler en soepeler worden. Bij iedere behandeling wordt een uiterst dun laagje huid (enkele microns dik) verwijderd. Het is daarmee een zeer lichte vorm van dermabrasie. Deze behandelingsmethode noemt men intracicatriciale keloïdectomie. Tegelijkertijd kan een kleurstof worden ingebracht, zodat er sprake is van een gecombineerde behandeling.

Het litteken wordt na enkele behandelingen minder gespannen en voelt soepel aan (atrofisch). Dat het collageen daardoor verandert van ongestructueerd naar normaal collageen is onder de microscoop goed waar te nemen (zie ook littekens en collageen).

detail hypertrofisch litteken, 1 jaar na plastische chirurgie

detail resultaat na 11 behandelingen dermatografie

hypertrofisch litteken, 1 jaar na plastische chirurgie

resultaat na 11 behandelingen dermatografie

hals-nek chirurgie na operatie

eindresultaat na 9 behandelingen dermatografie

Hypertrofische littekens: na reconstructieve operaties

Haemangioom (wijnvlek - naevus flammeus). 5 jarig patiëntje met wijnvlek voor de operatie.

Zelfde patiënt na jarenlange chirurgische ingrepen. Zeer sterke hypertrofische littekens en verkleuringen. Slecht functioneren van het ooglid en de mond

na 28 behandelingen dermatografie

eindresultaat patiënt na 54 behandelingen van 1 uur dermatografie, het is duidelijk te zien dat de hypertrofische littekens sterk verminderd zijn en de kleurverschillen nagenoeg verdwenen zijn

Kenacort® A40

Met dermatografie wordt de Kenacort® egaal op gelijke diepte aangebracht, zodat deze lokaal zijn werk kan doen. Onderzoek heeft eveneens laten zien dat Kenacort® A10 weinig werkzaam is en in ieder geval het litteken niet voldoende reduceert.

De beste resultaten zijn tot nu toe bereikt met Kenacort® A 40. Het aantal behandelingen hangt uiteraard af van de grootte en dikte van het litteken. Na deze behandelingen wordt het litteken met dermatografie op kleur gebracht. Verassend is te zien dat de oppervlakte van het hypertrofische litteken na een aantal behandelingen op gelijke hoogte komt te liggen met de omringende huid (intracicatriciale keloïdectomie).

Kenacort® A40: Dermatografie

na plastische chirugische ingreep, sterk hypertrofisch litteken

na 5 behandelingen kenacort® A40

eindresultaat na 5 keer kenacort® A40 behandeling en 4 keer dermatografie behandeling

1 jaar na trauma en chirurgische ingrepen

na 10 behandelingen kenacort® A40 en dermatografien

Bij zeer ernstige vormen van hypertrofie/keloïdvorming vinden eerst 2-6 behandelingen plaats met alleen Kenacort®. Dit wordt met behulp van dermatografie ingebracht. Onderzoek heeft laten zien dat de gebruikelijke methode van injecteren van Kenacort in het litteken met een mantoux-naald niet alleen zeer pijnlijk is voor de patiënt, maar ook dat 75% van de ingebrachte stof niet op de bestemde plaats terechtkomt.

rechter onderarm na chirurgie, na 1 jaar onbehandeld

detail: zeer sterk en pijnlijk hypertrofisch litteken

na 5 behandelingen kenacort® A40

rechter onderarm voor

na 5 behandelingen kenacort® A40, hypertrofisch litteken is sterk verminderd

na 5 behandelingen kenacort® A40 en 6 behandelingen dermatografie

Hier is duidelijk te zien dat het hypertrofisch litteken na behandeling met dermatografie/kenacort® A40 soepel en atrofisch geworden is. Het is duidelijk dat bovenbeschreven behandeling van de rechter onderarm niet nodig was geweest indien we direct na chirurgie edula zalf® onder occlusie/Tegaderm®/Fixomull® hadden gebruikt. De resultaten hiervan kunt u zien van dezelfde chirurgische ingreep aan de linker onderarm van dezelfde patiënt.

Lokale anesthesie

Bij deze patiënten zijn injecties niet op zijn plaats, aangezien ze zeer pijnlijk kunnen zijn. Hiervoor in de plaats geven wij 1 uur vooraf 10% Lidocaïne opgelost in Pro-Edula® onder occlusie met Tegaderm®. In deze basiszalf is de Calendula weggelaten.

ga naar de website van Edula® zalf
zie bijsluiter Edula® zalf

Atrofische littekens : Dermatografie

De kenmerken van atrofische littekens zijn het tegenovergestelde van hypertrofische littekens: ze zijn soepel, rekbaar, dun en zacht. Wat vaak voorkomt is dat ze glanzend zijn en daardoor storend voor vele patiënten. Omdat er ook vaak een kleurverschil te zien is, kan het litteken met dermatografie behandeld worden. Het litteken en het kleurverschil met de omringende huid worden hierdoor minder opvallend.

Keloidbehandeling

Van alle littekens zijn deze het moeilijkst te behandelen, zowel bij mensen met een gekleurde als die met een blanke huid. De aanleg voor keloïdvorming is vaak genetisch bepaald, maar het kan ook door andere oorzaken ontstaan.

Men kan proberen keloïd chirurgisch in een aantal zittingen te reduceren. Hierbij is het nauwkeurig hechten van de wond zeer belangrijk, evenals een adequate wondbehandeling er na. De behandeling vergt veel creativiteit, kennis en vaardigheid, terwijl de patiënt zeer veel geduld moet hebben. Soms hebben combinatietherapiën nog wel eens succes.

Röntgen- en laser-behandeling, injecties met corticosteroïden, siliconenpleisters, littekenpleisters, vloeibare stikstof en dergelijke zijn niet aan te bevelen. In de medische vakliteratuur is er wel veel over geschreven, maar in het algemeen zijn de uiteindelijke resultaten die wij ervan zien teleurstellend.