Dermatografie

De ontwikkeling
van de dermatografie

Ontstaansgeschiedenis dermatografie

Tussen 1835 en 1990 verschenen in de vakbladen 391 publicaties over medische tatoeage, waarin artsen vanuit diverse specialismen hun experimenten beschreven. Gefascineerd door het kunstzinnige aspect van het schilderen op de huid met kleurstoffen betraden steeds nieuwe onderzoekers het toneel. Geen van deze experimenten was gebaseerd op deugdelijk onderzoek. Het gevolg: slechte resultaten, allergische reacties op pigmenten en overdracht van infectieziekten. Als het nieuwtje eraf was ging men weer vrolijk verder met zijn eigenlijke vak, de geneeskunde. Pas toen "art" en arts werden bijeengevoegd ontstond een meer duurzaam resultaat.

In 1980 > 1986 ging E.M. van der Velden op uitnodiging naar Yokohama om bij Mitsuaki Owada (Horikin) de klassieke tatoeage te bestuderen in al zijn kunstzinnige, historische en sociaal-culturele facetten. Tijdens zijn studie stimuleerde de dermatoloog-historicus prof. Tadasu Iizawa hem in het onderzoeken van therapiemogelijkheden d.m.v. kleurstofpigmenten en medicijnen in de menselijke huid, en om deze medisch toepasbaar te maken.

Japanse wood block print Utagawa Kuniyoshi (1798-1861)

Japanse wood block print Yoshitoshi (1839-1892)

Horikin III

Bij hoge uitzondering verleende Mr.Mitsuaki Owada hem in 1986 de Meester titel Horikin III.

De door Van der Velden ontwikkelde methode voor het verantwoord toepassen van medische tatoeagetechnieken heet sinds 1990 dermatografie. De term werd ontleend aan het proefschrift van Prof. dr. W.R. van Gulik (Irezumi, 1982). Dermatografie is nu een geaccepteerd sub-specialisme. De toepassingen liggen op esthetisch, therapeutisch en medisch gebied.

Sinds 1998 is keratografie de term die gebruikt wordt in de Oogheelkunde voor het behandelen van beschadigingen aan het hoornvlies (Leucoma cornea),waarbij ernstige verkleuringen te zien zijn in de iris.

Dermatografie is een behandelmethode die sinds 1984 plaats vindt in de Kliniek voor Medische en Esthetische Dermatografie te Arnhem. Sinds 1986 heeft de grondlegger van het sub-specialisme, E.M. van der Velden, deze methode in verschillende academische ziekenhuizen in binnen- en buitenland wetenschappelijk ontwikkeld en toegepast. Dit heeft geresulteerd in vele internationale medische publicaties. De effecten van behandelingen bij patiënten met diverse aandoeningen zijn alle wetenschappelijk onderbouwd.

E.M. van der Velden geniet internationale bekendheid als tatoeage-deskundige o.a. bij het vinden van mummies en in de forensische geneeskunde ( Man von Hauslabjoch 5400 v.Chr. te Oostenrijk 1992 en Scytische prinsessen 500 v.Chr. in de Altai-Siberië 1993 ), waarbij zijn expertise als kleurstofexpert hoog staat aangeschreven.

Hoornvliesbeschadiging voor-behandeling.

Getatoeëerde huid van een man uit een Scytisch graf (500 na Chr.)

E.M. van der Velden is verbonden aan een aantal academische ziekenhuizen in binnen- en buitenland waar hij onderzoek verricht naar nieuwe therapeutische toepassingen voor het vak dermatografie/keratografie:
● Kliniek voor Medische en Esthetische Dermatografie te Arnhem (1984-nu).
● Universitair Ziekenhuis Antwerpen, afdeling Innovatief Neurochirurgisch Centrum Antwerpen Belgie. (2005–nu)


● Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Mond- Kaak- Aangezichtschirurgie (1986-1 jan. 2006)
● Barzilai Medical Center, Ashkelon, Israel. Dept. Plastic and Reconstructive Surgery.The Faculty of Health Sciences, Ben-Gurion University of the Negev Beer-Sheba, Israel. Dept. of Plastic and Oral-Maxillofacial Surgery (1993-nu).
● Het Oogziekenhuis Rotterdam, Cornea afdeling (1995-2008).
● Ludwig Maximilian Universität München, Abt. Augenheilkunde (1996-nu).
● AZ Monica en Klina, Antwerpen, afd. Cranio-Maxillofaciale en Aangezichtschirurgie
(1992-nu).
● Tilganga Eye Centre, Kathmandu, Nepal (1995-nu).
● Van der Velden is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Dermatografie (1993-nu) en van het Nederlands Specialistenregister der Dermatografie (1995-nu).
● Medische publicaties over Dermatografie/Keratografie: 103 publicaties in internationale medische tijdschriften.
● Medische publicaties in het Japans: 8 publicaties
● Technische & medische publicaties: 9 publicaties
● Daarnaast bijdragen als auteur aan diverse medische boekpublicaties, en peer-reviewer voor diverse internationale medische tijdschriften.