Dermatografie

De ontwikkeling
van de dermatografie

Wat is dermatografie?

Bij dermatografie worden met behulp van speciale entomologische naalden (ø 0,36-0,41 mm) kleurstofpigmenten in de juiste tinten uiterst nauwkeurig in de huid aangebracht. Dit gebeurt met de Van der Velden Derma-injector.

De kleurstofpigmenten zijn de afgelopen 20 jaar door E.M. van der Velden wetenschappelijk onderzocht op giftigheid en houdbaarheid in de huid. De pigmenten zijn dermatologisch, bacteriologisch en pathologisch getest, zowel in Nederland als in Japan. (zie hieronder ->)

Allergische reacties op de gebruikte pigmenten werden tijdens de afgelopen 20 jaar bij slechts 5 van de ruim 27.000 behandelingen gezien.

Entomologische naalden.

Histopathologie van kleurstofpigmenten (180x vergroot).
De zwarte kleurtjes zijn kleurstofpartikels (geen alergische reacties waar te nemen).

De behandelingen zijn in het algemeen vrijwel pijnloos, plaatselijke verdoving is meestal niet noodzakelijk. Dermatografie is daardoor voor de meeste patiënten niet belastend.

Het aantal behandelingen is uiteraard afhankelijk van de grootte en aandoening van het te behandelen gebied. Het resultaat van de behandeling is blijvend: Uit eigen onderzoek is gebleken, dat na 10 jaar in enkele gevallen slechts 10% van de kleurstoffen is vervaagd.

De esthetische effecten zijn zodanig, dat de aandoeningen niet meer storend zijn voor de patiënt en zijn omgeving. Veelal herwint de patiënt het zelfvertrouwen dat door de aandoening sterk verminderd was.

Histopatologie en e.m. microscopie AMC Amsterdam.

De resultaten steriliteitscontroles kleurstoffen bacteriologisch onderzoek.

Wat is dermatografie niet?

De laatste 10 jaar zien wij dat diverse medisch specialisten, waaronder plastisch chirurgen, dermatologen en basisartsen, medische tatoeage proberen toe te passen onder de naam dermatografie.

Helaas moet men constateren dat het hobbywerk is, vaak met slechte resultaten. Nietsvermoedende patiënten hebben natuurlijk geen vergelijkings materiaal.

Niet zelden verwijst men naar publicaties over dermatografie van andere auteurs en verklaart men, dat het resultaat van de behandeling ‘er zó uit komt te zien’. In de praktijk blijken die resultaten meestal erg tegen te vallen. Het sub-specialisme dermatografie is nu eenmaal niet te leren door een cursus te volgen van een of twee dagen.

Ook schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten bedienen zich veelvuldig van de term dermatografie, medische tatoeage, cosmetische tatoeage, permanent make-up en maquillage permanent. De resultaten zien er vaak bedroevend uit en de methoden zijn medisch niet onderbouwd. Bij deze behandelaars zien wij vaak de meeste allergische reacties en infecties. Een uitzondering in deze is de schoonheidskliniek van https://www.ellydecocq.nl

Verkeerde en te hoge lip-liner verricht door een schoonheidsspecialist.

Vitiligo patiënt getatoeëerd met huidskleur, vervolgens verkeerd behandeld door ondeskundige arts met laser, waarna ernstige blauwe verkleuring te zien was.

Zij hebben evenmin een opleiding gevolgd die voldoet aan de eisen die de Nederlandse Vereniging voor Dermatografie stelt, de enige waarborg voor een medisch verantwoorde behandeling.

Een recent rapport van de Keuringsdienst van Waren (november 2001) laat zien dat de kleurstofpigmenten en de plaatselijke hygiëne ernstig te wensen overlaten. Naast zware metalen, AZO kleurstoffen en bacteriegroei zijn de risico's op bacteriële en virale overdracht naar de cliënt groot; ook irritaties en allergische reactie's komen regelmatig voor.

Meer informatie

Rapportnr. ND COS 012, november. 2001 https://www.keuringsdienstvanwaren.nl

De opleiding voor het sub-specialisme dermatografie vergt een opleiding van 600 uur en wordt verzorgd door de opleider / docent E.M van der Velden.

Deze opleiding voor artsen vindt plaats in een van de academische ziekenhuizen in Nederland. Als deze met goed gevolg is afgesloten wordt men ingeschreven in het specialistenregister der dermatografie.

De zorgverzekeraars vergoeden in het algemeen de behandeling dermatografie, mits de behandelaar arts is en staat ingeschreven in het specialisten register. Voor meer informatie kan men zich wenden tot De Nederlandse Vereniging voor Dermatografie.