Dermatografie

Tatoeage
verwijdering

Aanbrengen van plaatjes op de naakte huid

Historie

In de westerse wereld is de tatoeage als versiering in de laatste eeuwen weer populair geworden. Toen de ontdekkingsreizigers Dampier (1691) en Cook (1774) volledig getatoeëerde mensen uit het gebied van de Stille Zuidzee in het westen tentoonstelden in de categorie exotica, werd de aandacht van het publiek daar sterk door getrokken.

Vanuit Japan werd de tatoeage via zeelieden over alle havens van de wereld verspreid. Vooral onder Franse en Engelse zeelieden was het populair, in de Scandinavische landen was het in brede lagen van de bevolking geaccepteerd, in Nederland kwam het tot 1960 nog het minst voor van alle Europese landen.

Maori-Moko Gezichtstatoeage, Nieuw-Zeeland.

gezichtstatoeage Iniuit, Alaska

Sumi-yoshi aan het werk, Yokohama, Japan

Horikin III bezig om een tatoeage aan te brengen, Yokohama, Japan


Symbolen

De symboliek van de traditionele tatoeages was, evenals het repertoire van gebruikte voorstellingen, zeer beperkt: 'zeemansgraf', ' geloof, hoop en liefde', 'moeder', of 'Marie'. Dat laatste gaf wel problemen als bij thuiskomst bleek, dat zij er met een ander vandoor was. In het algemeen was er sprake van plaatjes, die op een vrij willekeurige lichaamsdeel werden gezet. Het verhaal, dat men meestal in kennelijke staat was wanneer men zich liet tatoeëren, moet naar het rijk der fabelen worden verwezen: Iemand die teveel op heeft is niet te tatoeëren, omdat de verwijding van de haarvaten in hevige bloedingen resulteert.

Sumi-yoshi aan het werk, Yokohama, Japan


Huid souvenirs

De eerste verzamelaars van tatoeages op de eigen huid dragen nu meestal een bonte verzameling plaatjes met zich mee, zoals andere mensen vakantiesouvenirs op de schoorsteenmantel hebben staan. Sinds een jaar of zes is tatoeage een modeverschijnsel geworden bij andere groepen. Daarmee is meer aandacht ontstaan voor de artistieke kwaliteit van de afbeeldingen. Veel tatoeëerders tekenen nog steeds hun plaatjes over van andere plaatjes, of bestellen ze eenvoudig bij de groothandel.

Bij anderen kan de klant kan nu ook kiezen uit abstrakte figuren in allerlei stijlen. De trends volgen elkaar in hoog tempo op. Heeft de klant zelf iets bepaalds in zijn hoofd, dan kan dat ook. De technische kennis van sommige tatoeëerders is op dat vlak groter geworden.

bestaande afbeeldingen die je wereldwijd tegenkomt

een bonte verzameling tatoeages


Kunstenaars

Het niveau was vroeger vaak dermate bedroevend, dat een tijger meer op een gestreepte hond leek. Tegenwoordig kom je steeds meer tatoeëerders tegen, die een goede lijnvoering hebben en gevoel voor kleur en compositie. Er is een groeiende groep kunstenaars die zich de tatoeagetechnieken heeft eigen gemaakt en bijzondere eigen ontwerpen maakt. Zij hebben het doek verwisseld voor de menselijke huid. Dit soort tatoeages ontstijgt het plakplaatjesniveau.

professionele tatoeages getekend en aangebracht door beeldend kunstenaars

een tijger die meer op een gestreepte hond lijkt

Maar Tatoe-Joop in het keldertje om de hoek zal nooit verdwijnen. Hij heeft andere klanten, bij wie het niet gaat om een mooi plaatje, maar zuiver om het idee - en de betekenis: Ik heb een tatoe, dus ben ik flink.

Tattoo Ramon aan het werk in de jaren 80

Tattoo studio anno 2004
Eric Electric aan het werk anno 2004
Tattoo-studio electric tattoo: https://www.electrictat2.comLevenslange uitkering

Uit eigen onderzoek (van der Velden 1985-1992) is gebleken dat 78,2% weliswaar spijt had van de tatoeages, maar toch gaf 32% te kennen opnieuw een plaatje te zullen kiezen, maar dan op een plaats die men kan bedekken met een kledingstuk. Bij een andere groep zijn deze plaatjes vaak zodanig zichtbaar aangebracht dat ze de drager een goede garantie geven voor een levenslange uitkering bij de sociale dienst.

Waarom tatoeages, en waarom niet? Er zijn net zo veel redenen om je te laten tatoeëren als er getatoeëerde mensen zijn. En er zijn minstens net zo veel redenen om er af te willen.

"eeuwige tranen"

de nederlandse driekleur bovenkant hand

Sommige tatoeëerders leren het ook nooit. Het is "not-done" dat professionele tatoeage-artiesten klanten op deze manier, zoals u in de voorbeelden kan zien, behandelen op het voorhoofd en hals-nek gebied. Deze klant heeft onder psychiatrische behandeling gestaan omdat zij, na een turbulent leven, zo geen deel meer kon uitmaken van onze samenleving.Meer weten?